sâmbătă, 30 iunie 2018

Câte ceva despre vacanțele în Thailanda

În postarea de astăzi voi încerca să prezint câteva lucruri generale despre destinația mea preferată; după ce veți citi articolul veți înețelege de ce iubesc eu atât de mult vacanțele în Thailanda. Pe unele poate deja le știți, altele însă cu siguranță se vor dovedi noi și interesante pentru voi.



Cu o istorie de 800 de ani, Thailanda a rămas singura țară necolonizată din Asia de sud- est, de aceea numele sau se traduce prin Pamântul celor liberi. Ca formă de guvernământ, este o monarhie constituțională. Regele Maha  Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun se află pe tron din 13 octombrie 2016, urmându-i tatălui sau, Regele Bhumibol Adulyadej, monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria țării. Dacă părintele sau s-a născut în Statele Unite, la Cambridge Masachusetts, actualul suveran a venit pe lume la palatul Dusit din Bangkok, dar și-a desăvârșit studiile la colegii din Marea Britanie și Australia. Viață sa privată a fost una tumultuoasă, cu trei căsătorii la activ, din care s-au născut șapte copii. În Thailanda există însă o lege lese majeste, care interzice critica la adresa familiei regale, așa încât de-a lungul timpului diverse încercări ale presei de a prezența derapajele din comportamentul actualului rege au fost blocate.

 Din punct de vedere geografic, Thailanda are o suprafață de 514.000 km pătrați și se află în inima Asiei de sud est. Vecinii săi sunt Myanmar – la vest și la nord, Laos – la nord est, Cambodgia – la est și Malaezia la sud. Climă este tropical umedă, cu temperaturi pozitive pe tot parcursul anului, media fiind de 29 grade. În Banglok temperatura variază de la 17 grade în luna decembrie la 35 grade în aprilie. Thailanda are trei anotimpuri : sezonul rece durează din noiembrie până în februarie, cel călduros din martie până în mai, iar cel ploios din iunie până în octombrie, deși rareori ploile durează mai mult de 2 ore pe zi.

 Regatul Thailandei are o populație de 68 milioane de locuitori, predominanți fiind etnicii thailandezi și laotieni, la nord est. Există însă și mari comunități ale altor etnii : mala, mon, khmer, burmezi, malaezieni, indieni și chinezi.
 Religia națională este buddhismul Therevada, practicat de mai mult de 90% dintre thailandezi. Restul populației adera la islamism, creștinism, hinduism și alte credințe, toate bucurându-se de libertatea expresiei.

Limba thailandeză este o limba destul de dificilă pentru străini. Există cinci tonalități diferite, iar pronunțarea greșită a unui cuvânt îi poate schimbă radical sensul. Astfel, suay poate înseamnă atât frumos, cât și ghinionist, în funcție de pronunție. Iată câteva fraze care va pot fi de folos :

Sawadee/Bye bye = Bună ziua/La revedere
Sabai dee mai/Sabaidee = Ce mai faci?/Bine
Kawp Khun/Mai ao = Mulțumesc/Nu, mulțumesc
Kawe tote/Mai pben lai = Scuzați-mă/Nici o problema
Tao lai ? = Cât costă ?
Pe mai ?/Kawe mai pet = Este picant ?/ Nu doresc picant, va rog
Check bin = Nota, va rog
Hawng nam tee nai ? = Unde este baia ?
Pbai nai? = Unde te duci?
Pbai tee – ao = Mă duc până afară.
Mee – ter dai mai ? = Taxiul dvs taxează la distanță parcursă ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sa descoperim impreuna insulele Thailandei

Daca pana acum am vorbit despre orasul Bangkok, ca o destinatie nelipsita din mai toate vacantele in Thailanda , astazi va propun o postare ...